1 Ocak 2010 Cuma

Düzcespor Tarihi

Düzce Spor 1967 yılında Düzcespor ve Düzce Gençlikspor amatör takımlarının birleşmesiyle kurulan Düzcespor ,1967-1968 futbol sezonunda Türkiye şampiyonu olarak profesyonel kulüp olma hüviyeti kazandı. ilk kulüp başkanı Atıf Bilginendir Profosyonel ligdeki ilk yılında şampiyon olarak ikinci milli ligine çıkan Düzcespor. 1969-1970 sezonunda III. Lige düşmüş,1976-1977 sezonunda II. Lige çıkmış,1988-1989 sezonunda III. Lige düşmüş,1993-1994 sezonunda II. Lige çıkmış, 1997-1998 sezonunda III. Lige düşen, 1999-2000 sonunda lige bir yıllık ara veren kırmızı lacivertliler 2000-2001 futbol sezonunda ikinci Türkiye profesyonel liginden üçüncü lige, 2002-2003 futbol sezonunda amatör kümeye düştüler. 4 kez birinci Türkiye ligini kapısından dönen Düzcespor 3 sezondur amatör kümeden profesyonel lige çıkma mücadelesi yapıyor.




Düzce”de spor”un tarihini incelendiğinde İlkçağlarda At Yarışlarının yapıldığı, bunun yanı sıra askerler arasında Güreş, Boks gibi sporların yaygın olduğu görülür. Konuralp müzesinde bu spor dalları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Osmanlı Döneminden kalan bilgi ve belgelerde Düzce’de yaşayanlar arasında Cirit, At yarışı, Okçuluk, Güreş en çok rağbet gören sporların başında geldiği,. özellikle At yarışı ve Okçuluk gibi Ata Sporlarımızın Düzce’de geniş kitleler tarafından yapıldığı ve hatta bu tür yarışlara Düzce dışından da katılımların olduğu çıkmıştır.




Düzce’de İlk Spor kulübü. 1913 yılında Muallim Kavalalı Ali Bey tarafından kurulan futbol takımıdır. Kurulan bu takımda o dönemin Mülki Amirlerinin yanı sıra Öğrencilerin forma giyiyordu. Futbol Takımında bulunan kişilerin kendi aralarında yaptıkları maçlar büyük ilgi görüyordu. 1920’li yıllarda Futbolun yanı sıra Atletizm, At Yarışları Düzce’de en çok ilgi toplayan spor dallarının başında geliyordu. Jandarma Komutanı, İbrahim Fırat, Yağcı Hüseyin, Yekta Bey ve Kınıca Vahit gibi o dönemin renkli simalarının önderliğinde kurulan Atletizm Takımının büyük başarılar elde ediyor, yarışlar sadece Düzce’de değil zaman zaman komşu kentlerde de yapılıyordu.




1925’li yıllarda Çerkez ve Abaza topluluklarının başını çektiği at yarışları tüm Türkiye tarafından takip ediliyordu. Çilimli’li Mehmet Ağa, Necip Kadir Güney, Karaköylü Kasapoğulları dönemin at yarışçıları ülke çapında üne sahipti. Melen boyu, Uzun Mustafa Çayı, Akarsu boylarında yapılan at yarışlarından elde edilen bu gelirlerle Cami, Okul, Kütüphane gibi halkın yararlanacağı önemli hizmetler yapılıyordu. 1948-1949 yıllarında Düzce İçme Suyu Şebekesi yararına yapılan yarışlarla Düzce’nin içme suyu projesi gerçekleşti.




Düzce’de Futbol ve At Yarışlarından sonra en çok sevilen ve rağbet gören spor kuşkusuz güreşlerdir. Uzun Mustafa Çayırında yapılan Yağlı ve Karakucak Güreşleri bir anlamda Kırkpınar öncesi antrenman niteliği taşıyordu. Kırkpınar’da mücadele edecek olan Pehlivanlar önce Düzce’deki sınavları geçiyor ve ardından Kırkpınar’da mücadele ediyordu. Defalarca Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanmış Tekirdağ’lı Hüseyin, Çolak İsmail ve Ordulu Mustafa’nın yanı sıra Olimpiyat ve Dünya Şampiyonluğunu Hamit Kaplan, Haydar Zafer,Nurettin Zafer bu yarışlarda mücadele eden Düzceli’lerdir. 1958-1959 yıllarında Nurettin Zafer’in öncülüğünde Düzce Gençlik Kulübü bünyesinde kurulan Serbest Güreş Takımı Türkiye çapında önemli dereceler elde etmişti.




1954-1955 Yıllarında Düzce’de Voleybol sporu gerçek anlamda ilk kez kendini kabul ettirdi.. Ruhi Gürel, Sami Bozkurt kendi aralarında kurdukları takımlarla bu sporun Düzce’de yaygınlaşmasında önemli rol oynadılar. Fransızca Öğretmeni Hadi Kolman, Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Yenal bu sporun okullarımıza girmesinde ve yaygınlaşmasında yoğun çaba sarfettiler. Cumhuriyetin ilk yıllarında Düzce’de Bisiklet sporunun hız kazandığını görüyoruz. Bolu Caddesinden başlayıp Civit’te sona eren bisiklet yarışlarına 20-30 kişinin katıldığı, halk evleri tarafından organize edilen atletizm yarışlarının da Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren geleneksel hale geldiğini görürüz. Düzce’de sporun 1950 sonrasında çeşitlilik kazandığı, hem takım sayısının arttığı hem de sporla uğraşan insanların sayısının arttığını görülüyor.



kelebek
kelebek script

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder