1 Ocak 2010 Cuma

Düzce'de Sporun Tarihi

Düzce”de spor”un tarihini incelendiğinde İlkçağlarda At Yarışlarının yapıldığı, bunun yanı sıra askerler arasında Güreş, Boks gibi sporların yaygın olduğu görülür. Konuralp müzesinde bu spor dalları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Osmanlı Döneminden kalan bilgi ve belgelerde Düzce'de yaşayanlar arasında Cirit, At yarışı, Okçuluk, Güreş en çok rağbet gören sporların başında geldiği,. özellikle At yarışı ve Okçuluk gibi Ata Sporlarımızın Düzce'de geniş kitleler tarafından yapıldığı ve hatta bu tür yarışlara Düzce dışından da katılımların olduğu çıkmıştır.

Düzce'de İlk Spor kulübü. 1913 yılında Muallim Kavalalı Ali Bey tarafından kurulan futbol takımıdır. Kurulan bu takımda o dönemin Mülki Amirlerinin yanı sıra Öğrencilerin forma giyiyordu. Futbol Takımında bulunan kişilerin kendi aralarında yaptıkları maçlar büyük ilgi görüyordu.

1920'li yıllarda Futbolun yanı sıra Atletizm, At Yarışları Düzce'de en çok ilgi toplayan spor dallarının başında geliyordu. Jandarma Komutanı, İbrahim Fırat, Yağcı Hüseyin, Yekta Bey ve Kınıca Vahit gibi o dönemin renkli simalarının önderliğinde kurulan Atletizm Takımının büyük başarılar elde ediyor, yarışlar sadece Düzce'de değil zaman zaman komşu kentlerde de yapılıyordu. 1925'li yıllarda Çerkez ve Abaza topluluklarının başını çektiği at yarışları tüm Türkiye tarafından takip ediliyordu. Çilimli'li Mehmet Ağa, Necip Kadir Güney, Karaköylü Kasapoğulları dönemin at yarışçıları ülke çapında üne sahipti. Melen boyu, Uzun Mustafa Çayı, Akarsu boylarında yapılan at yarışlarından elde edilen bu gelirlerle Cami, Okul, Kütüphane gibi halkın yararlanacağı önemli hizmetler yapılıyordu. 1948-1949 yıllarında Düzce İçme Suyu Şebekesi yararına yapılan yarışlarla Düzce'nin içme suyu projesi gerçekleşti.

Düzce'de Futbol ve At Yarışlarından sonra en çok sevilen ve rağbet gören spor kuşkusuz güreşlerdir. Uzun Mustafa Çayırında yapılan Yağlı ve Karakucak Güreşleri bir anlamda Kırkpınar öncesi antrenman niteliği taşıyordu. Kırkpınar'da mücadele edecek olan Pehlivanlar önce Düzce'deki sınavları geçiyor ve ardından Kırkpınar'da mücadele ediyordu. Defalarca Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanmış Tekirdağ'lı Hüseyin, Çolak İsmail ve Ordulu Mustafa'nın yanı sıra Olimpiyat ve Dünya Şampiyonluğunu Hamit Kaplan, Haydar Zafer,Nurettin Zafer bu yarışlarda mücadele eden Düzceli'lerdir. 1958-1959 yıllarında Nurettin Zafer'in öncülüğünde Düzce Gençlik Kulübü bünyesinde kurulan Serbest Güreş Takımı Türkiye çapında önemli dereceler elde etmişti.

1954-1955 Yıllarında Düzce'de Voleybol sporu gerçek anlamda ilk kez kendini kabul ettirdi.. Ruhi Gürel, Sami Bozkurt kendi aralarında kurdukları takımlarla bu sporun Düzce'de yaygınlaşmasında önemli rol oynadılar. Fransızca Öğretmeni Hadi Kolman, Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Yenal bu sporun okullarımıza girmesinde ve yaygınlaşmasında yoğun çaba sarfettiler. Cumhuriyetin ilk yıllarında Düzce'de Bisiklet sporunun hız kazandığını görüyoruz. Bolu Caddesinden başlayıp Civit'te sona eren bisiklet yarışlarına 20-30 kişinin katıldığı, halk evleri tarafından organize edilen atletizm yarışlarının da Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren geleneksel hale geldiğini görürüz. Düzce'de sporun 1950 sonrasında çeşitlilik kazandığı, hem takım sayısının arttığı hem de sporla uğraşan insanların sayısının arttığını görülüyor.

2006 yılı itirabıyla profosyonel liglerde temsilcisi bulunmayan Düzce ilinde bir dönem 3 takım Türkiye profesyonel Futbol liginde mücadelesini sürdürüyordu. İşte profesyonel ligde mücadele eden ve halen amatör kümeden tekrar profesyonel lige çıkmaya çalışan takımlarımız.

DÜZCESPOR

Düzce Spor 1967 yılında Düzcespor ve Düzce Gençlikspor amatör takımlarının birleşmesiyle kurulan Düzcespor ,1967-1968 futbol sezonunda Türkiye şampiyonu olarak profesyonel kulüp olma hüviyeti kazandı. ilk kulüp başkanı Atıf BilginendirProfosyonel ligdeki ilk yılında şampiyon olarak ikinci milli ligine çıkan Düzcespor. 1969-1970 sezonunda III. Lige düşmüş,1976-1977 sezonunda II. Lige çıkmış,1988-1989 sezonunda III. Lige düşmüş,1993-1994 sezonunda II. Lige çıkmış, 1997-1998 sezonunda III. Lige düşen, 1999-2000 sonunda lige bir yıllık ara veren kırmızı lacivertliler 2000-2001 futbol sezonunda ikinci Türkiye profesyonel liginden üçüncü lige, 2002-2003 futbol sezonunda amatör kümeye düştüler. 4 kez birinci Türkiye ligini kapısından dönen Düzcespor 3 sezondur amatör kümeden profesyonel lige çıkma mücadelesi yapıyor.

AKÇAKOCASPOR

1994-1995 futbol sezonunda Türkiye Amatör Futbol şampiyonasında şampiyon olarak Üçüncü Türkiye Profesyonel ligine çıkan Akçakocaspor 6 sezon mücadele ettiği üçüncü ligden 2001-2002 futbol sezonunda tekrar amatör kümede düştü. Yeşil Beyazlı ekip halen birinci amatör küme süper ligde mücadele etmektedir.

DÜZCE DOĞSANSPOR

Düzce”li işadamı , Düzcespor eski kulüp başkanlarından Hayri Sivrikaya ve ailesinin kurduğu Düzce Doğsanspor 1982-1983 futbol sezonunda şampiyon olarak üçüncü Türkiye Profesyonel ligine yükseldi. Profesyonel ligdeki ilk sezonunda şampiyon olarak ikinci Türkiye ligine yükselme başarısı gösteren Doğsan spor”un forma rengi sarı siyahtı. Kervanspor adıyla kurulan takımın adı daha sonra Düzce Doğsanspor olarak değiştirildi Kocaelispor”un şampiyon olduğu1991-1992 futbol sezonunda birinci Türkiye liginin kapısından dönen Doğsanspor 1992-1993 futbol sezonunda Sivrikaya ailesi tarafından Mudurnu Tavukçuluk şirketine satıldı ve Türkiye liglerindeki mücadelesine nokta koydu.

SPORCU RAKAMLARI

Gençlik Spor Genel Müdürlüğünün 2006 yılı istatistiki verilerine göre Düzce ilinde 495 bayan ve 284 erkek olmak üzere toplam 779 lisanslı sporcu var. Düzce ilinde 2006 rakamlarına göre 51 spor kulübü faaliyette. Spor kulüplerimiz futbol, tenis, Masa Tenisi, Voleybol,Basketbol, satranç,karate,atletizm, güreş,yüzme,branşlarında yüzlerce gencimizi bünyesinde barındırıyor. Düzce ilinde müessese takımı bulunmazken sadece bir okul takımı liglerde mücadelesini sürdürüyor.

GÜNÜMÜZDE DÜZCE”DE SPOR

Spor kulübü ve lisanslı futbolcu sayısının her yıl artığı ilimizde en popoler spor olarak futbol ortaya çıkıyor. Futbol dışında karete,basketbol(Gençlikspor Basketbol takımı üçüncü Türkiye liginde mücadelesini sürdürmektedir) Voleybol( Akcakoca Belediyesi voloybol takımı Üçüncü ligde mücadele etmektedir),rafting( Her yıl turzim haftasında Türkiye çapında yarışmalar yapılmaktadır ve her yıl Türkiye şampiyonasının bir ayağı Dokuzdeğirmen köyünde bulunan tesislerde gerçekleştirilir),Karete ( Milli takıma en fazla sporcu verdiğimiz branşların başında gelir) Atıcılık ( Milli takımda 2 sporcumuz ay yıldızlı formayı giymektedir)

Yüzme,Yamaç Paraşütü ( Her yıl Akcakoca ve Yığılca İlçelerimizde turnuvalar düzenlenmektedir. İki ilcemizde bu sporun yapılabileceği mekanlar mevcuttur), Masa Tenisi, Orientrig, Tenis, Hentbol, Atletizm, Güreş, Satranç, Okçuluk, Yelken ( Her yıl geleneksel olarak Yığılca ilçemizde yelken şenlikleri yapılmaktadır), Bisiklet, Bilek Güreşi, Body Bulding, Briç, Bilardo, Badminton, Offf Road( Türkiye Off Road şampiyonasının bir ayağı her yıl Üçköprü köyü mevkiindeki Kururgöl”de yapılmaktadır.) Trekking, Dağcılık, Balık tutma,izcilik,boks ilimizde yapılan sporlardır. İlimizde bütün federasyonların il temsilcilikleri mevcuttur.Futbolda profosyonel liglerde temsil edilmeyen ilimizi Muhammet Albayrakoğlu,Ali Şirin ve Yıldıray Özsoy hakem olarak, Kerim Görün”de gözlemci olarak temsil etmektedir.



kelebek
kelebek script

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder